Jak chiński agrest wpływa na odporność, serce, odchudzanie i sen

Jak chiński agrest wpływa na odporność, serce, odchudzanie i sen
Autor Ola Lewandowska
Ola Lewandowska03.01.2024 | 6 min.

Kiwi, znane również jako chiński agrest, to owoc, który może mieć bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Zawiera duże ilości witaminy C wzmacniającej odporność oraz potasu regulującego pracę serca. Ponadto dzięki niskiej kaloryczności i zawartości błonnika wspomaga odchudzanie. Co więcej, kiwi zjedzone przed snem poprawia jego jakość. Warto włączyć ten owoc do codziennej diety, aby czerpać wymierne korzyści dla zdrowia.

Potas regulatorem pracy serca

Kiwi zawiera duże ilości potasu, minerału niezwykle istotnego dla prawidłowej pracy serca. W 100 gramami tego owocu znajduje się średnio około 290 mg potasu. Dla porównania, w 100 gramach bananów, które kojarzą się z wysoką zawartością tego pierwiastka, jest go około 358 mg.

Regularne spożywanie produktów bogatych w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udaru. Ponadto potas odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu impulsów elektrycznych w sercu, dzięki czemu wpływa na jego rytm. Niedobór tego składnika może prowadzić do zaburzeń pracy serca, w tym arytmii.

Warto dodać, że odpowiedni poziom potasu poprawia także koncentrację i samopoczucie. Dlatego regularne sięganie po kiwi może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia serca i całego organizmu.

Ile potasu dostarcza kiwi?

Kiwi zielone zawiera średnio:

  • 290 mg potasu w 100 g
  • 348 mg potasu w 1 owocu (średnia waga 100 g)

Kiwi złote zawiera średnio:

  • 315 mg potasu w 100 g
  • 473 mg potasu w 1 owocu (średnia waga 150 g)

Wsparcie witaminy C dla odporności

Kiwi stanowi bardzo dobre źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. W 100 gramach tego owocu zawiera się od 50 do nawet 90 mg tej witaminy, czyli odpowiednio od 63 do 113% dziennego zapotrzebowania.

Witamina C bierze udział w wielu procesach w organizmie. Przede wszystkim wspomaga walkę z infekcjami, pobudzając produkcję leukocytów - kluczowych komórek odpornościowych. Ponadto sprzyja absorpcji żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii. Ma również działanie antyoksydacyjne,chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.

Regularne dostarczanie witaminy C z pożywienia usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Kiwi ze względu na dużą zawartość tej witaminy i smaczny smak, stanowi świetny wybór dla wzmocnienia odporności.

Ile witaminy C dostarcza kiwi?

Kiwi zielone zawiera średnio:

  • 63 mg witaminy C w 100 g
  • 63 mg witaminy C w 1 owocu (średnia waga 100 g)

Kiwi złote zawiera średnio:

  • 90 mg witaminy C w 100 g
  • 135 mg witaminy C w 1 owocu (średnia waga 150 g)

Czytaj więcej: Ryby mogą powodować raka - zobacz jak je przyrządzać bezpiecznie

Kiwi naturalnym sojusznikiem snu

Niedawne badania wykazały, że regularne spożywanie kiwi może poprawić jakość snu. Uczestnicy, którzy przez 4 tygodnie jedli 2 owoce kiwi przed snem, spali dłużej i mieli mniej przebudzeń w nocy.

Korzystny wpływ kiwi na sen przypisuje się kilku czynnikom. Po pierwsze, zawiera ono serotoniny, z której wytwarzana jest melatonina regulująca rytm okołodobowy. Po drugie, witamina C obecna w tym owocu może zmniejszać poziom stresu i lęku, co sprzyja zasypianiu.

Co więcej, kiwi zawiera stosunkowo niewiele cukrów prostych, które mogłyby pobudzać organizm. Dlatego jego zjedzenie 2 godziny przed snem nie powinno zaburzać zasypiania.

Regularne jedzenie kiwi przed snem może pomóc zasypiać szybciej, spać dłużej i budzić się wyspanym.

Zaskakująco niskokaloryczne i sycące

Jak chiński agrest wpływa na odporność, serce, odchudzanie i sen

Mimo słodkiego smaku, kiwi należy do niskokalorycznych owoców. 100 gramów kiwi zawiera zaledwie 50-60 kcal. Dla porównania, tyle samo truskawek to aż 32 kcal, a winogron nawet 67 kcal.

Kiwi charakteryzuje się dużą zawartością błonnika, sięgającą 3-3,5 g w 100 g owocu. To sprawia, że mimo niewielu kalorii, kiwi doskonale syci. Po jego zjedzeniu szybko odczuwalny jest efekt zaspokojenia głodu.

Kiwi to zatem świetny wybór dla osób stosujących dietę niskokaloryczną lub odchudzających się. Ma niewiele kalorii, a jednocześnie dostarcza cenne składniki odżywcze i na długo zapewnia uczucie sytości.

Owoc Kalorie (kcal/100g)
Kiwi 50-60
Truskawki 32
Winogrona 67

Błonnik i witamina C sprzymierzeńcami odchudzania

Kiwi może pomóc schudnąć dzięki kilku właściwościom.

Po pierwsze zawiera sporo błonnika (3-3,5 g/100 g), który uczucie sytości po posiłku. Ponadto błonnik spowalnia wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu nie dochodzi do skoków poziomu cukru i insuliny, które mogłyby wpłynąć na magazynowanie tłuszczu.

Kolejnym atutem kiwi na odchudzanie jest wysoka zawartość witaminy C. Badania pokazują, że obecność tej witaminy w diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu podczas ćwiczeń fizycznych. Witamina C zwiększa wytwarzanie karnityny, która transportuje kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie są spalane.

Regularne spożywanie kiwi jako przekąski zamiast słodyczy lub dodatek do posiłków, może zatem wspomóc odchudzanie. Kiwi syci, dostarcza niewiele kalorii, a do tego przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Właściwości kiwi sprzyjające odchudzaniu:

  • Niskokaloryczność
  • Duża zawartość błonnika
  • Obecność witaminy C

Pestki kiwi na oczyszczenie jelit

Oprócz miąższu, także pestki kiwi mają pozytywny wpływ na zdrowie. Zawierają sporo błonnika, który usprawnia pracę jelit.

Pestki działają jak naturalny środek przeczyszczający. Pobudzają perystaltykę jelit, dzięki czemu przyspieszają pasaż treści i niwelują zaparcia. Co więcej, ze względu na obecność lignin, mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi.

Aby oczyścić jelita pestkami kiwi, wystarczy zjeść 1-2 owoce na czczo, popijając szklanką ciepłej wody. Pestyki ze względu na dużą zawartość błonnika nie są trawione, tylko mechanicznie pobudzają jelita do pracy.

Regularne spożywanie kiwi ze skórką i pestkami może zapobiec zaparciom i oczyścić przewód pokarmowy z nagromadzonych toksyn.

Podsumowanie

Kiwi, znane również pod nazwą chińskiego agrestu, to niezwykle zdrowy owoc, który powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. Dostarcza szeregu cennych składników odżywczych i wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Przede wszystkim, kiwi zawiera dużo potasu niezbędnego do prawidłowej pracy serca oraz witaminy C wzmacniającej odporność. Co więcej, spożywane przed snem, może poprawić jego jakość i zmniejszyć zaburzenia snu. Pomimo słodkiego smaku jest niskokaloryczne i sycące, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu.

Warto włączyć kiwi do codziennej diety w formie przekąski, dodatku do posiłków lub zdrowego deseru. Regularne jedzenie tego owocu przynosi wymierne korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa i skarbnica zdrowia.

Podsumowując, sięganie po kiwi warto wpleść w codzienne nawyki żywieniowe. Dzięki regularnemu spożywaniu tego owocu możemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem.

Najczęściej zadawane pytania

Kiwi ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Zawiera dużo witaminy C wzmacniającej odporność, potasu korzystnie wpływającego na pracę serca, błonnika poprawiającego trawienie. Ponadto pomaga zasypiać, dostarcza niewiele kalorii i zmniejsza uczucie głodu, przez co wspomaga odchudzanie.

Zdrowa dorosła osoba może bez obaw zjeść 2-3 kiwi dziennie. Ich umiarkowane ilości nie powodują skutków ubocznych. Trzeba jednak uważać na pestki, gdyż u niektórych osób mogą wywołać lekką nietolerancję.

Aby wykorzystać pozytywny wpływ kiwi na sen, najlepiej zjeść 1-2 owoce na około 2 godziny przed snem. Dzięki temu składniki zawarte w kiwi zdążą wchłonąć się i zadziałać w organizmie. Nie zaleca się jedzenia kiwi bezpośrednio przed położeniem się spać.

Tak, kiwi ze skórką jest jadalne i może dostarczyć dodatkowe korzyści zdrowotne. Jednak skórka niektórych osób może powodować lekką nietolerancję. Dlatego na początku warto zjeść niewielki kawałek i obserwować, czy nie wystąpią niepożądane objawy.

Zarówno pestki z kiwi zielonego, jak i złotego są jadalne. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu stymulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Można je bezpiecznie spożywać w niewielkich ilościach, o ile nie występuje na nie alergia.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Mieszko III Stary: Odkryj tajemnice i historia Wielkiego Księcia Polski
  2. Odkryj Stare Polskie Bajki Dobranocki z Dawnych Lat - Najlepsza Dobranocka Bajka
  3. Lampa naftowa Łukasiewicza - Pierwsza lampa naftowa i jej wynalazca
  4. Badaj: jajka ugotuj na twardo czy na miękko? Które są zdrowsze według naukowców
  5. Idealne Ciasto na Boże Narodzenie: kluczowy składnik dla zdrowego serca
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Ola Lewandowska
Ola Lewandowska

Historia to moja pasja. W moich artykułach przenoszę Cię w fascynujący świat minionych epok. Odkrywam przed Tobą historię Polski, kultury i nauki. Zachęcam do odkrywania tajemnic przeszłości razem ze mną!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły