Szkodliwy dodatek do kawy - unikaj tego i zatkanie tętnic i szkoda jelit

Szkodliwy dodatek do kawy - unikaj tego i zatkanie tętnic i szkoda jelit
Autor Teresa Mazur
Teresa Mazur03.02.2024 | 6 min.

Zabielacze do kawy to popularny dodatek, który może powodować poważne konsekwencje zdrowotne. Zawierają one szkodliwe tłuszcze utwardzone, sole i cukry, które zwiększają ryzyko chorób serca, cukrzycy i problemów trawiennych. Regularne picie kawy z zabielaczami może zatkawać tętnice, podnosić zły cholesterol, rozwijać insulinooporność oraz drażnić jelita. Dlatego lepiej unikać tych niebezpiecznych dodatków i sięgać po zdrowsze opcje, takie jak mleko lub bez mleka. Twoje tętnice i jelita na pewno Ci za to podziękują.

Zabielacze zatykają tętnice

Zabielacze do kawy zawierają duże ilości tłuszczów utwardzonych, które są główną przyczyną zatykania tętnic i rozwoju miażdżycy. Te nienaturalne tłuszcze odkładają się na ścianach naczyń krwionośnych, zmniejszając ich światło i utrudniając przepływ krwi. W konsekwencji rośnie ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Regularne picie kawy z zabielaczami zwiększa poziom złego cholesterolu LDL, co także przyczynia się do postępującej miażdżycy. Naukowcy ostrzegają, że należy ograniczyć spożycie produktów zawierających tłuszcze trans, ponieważ zwiększają one ryzyko chorób sercowo-naczyniowych nawet o 20-30%.

Objawy miażdżycy

Wczesne objawy miażdżycy mogą być niezauważalne, jednak z czasem pojawić się mogą:

  • ból w klatce piersiowej,
  • duszności,
  • problemy z koncentracją.

Dlatego tak ważne jest, aby nie bagatelizować picia kawy z zabielaczami i regularnie kontrolować stan swojego zdrowia.

Szkodliwe tłuszcze w zabielaczach

Zabielacze zawierają duże ilości tłuszczów trans, będących głównym źródłem ich szkodliwości dla zdrowia. Są one wynikiem utwardzania naturalnych olejów roślinnych w celu zwiększenia trwałości produktu. Niestety, tak zmodyfikowane tłuszcze stają się toksyczne dla organizmu.

Tłuszcze trans zaburzają gospodarkę lipidową, zwiększając poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, a obniżając poziom dobrego HDL. Prowadzi to do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych oraz zwiększonego ryzyka chorób serca.

Skutki nadmiernego spożycia tłuszczy trans

Naukowcy alarmują, że regularne picie kawy z zabielaczami może prowadzić do:

- zawału serca - udaru mózgu
- niewydolności nerek - marskości wątroby

Dlatego zdecydowanie lepszą opcją jest sięganie po mleko, śmietankę lub picie kawy bez mleka. Pozwoli to uniknąć wielu problemów zdrowotnych w przyszłości.

Czytaj więcej: Jak chiński agrest wpływa na odporność, serce, odchudzanie i sen

Zabielacze powodują cukrzycę

Oprócz tłuszczów trans, zabielacze zawierają również duże ilości syropu kukurydzianego, będącego mieszaniną glukozy i fruktozy. Jego nadmiar w diecie prowadzi do insulinooporności i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Badania pokazują, że regularne spożywanie produktów i napojów słodzonych syropem kukurydzianym zaburza metabolizm glukozy i zwiększa poziom cukru we krwi. W konsekwencji trzustka musi produkować coraz więcej insuliny, by obniżyć podwyższony poziom glukozy.

Naukowcy alarmują, że zabielacze do kawy mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy nawet o 20-30% w porównaniu do osób niepijących kawy z dodatkiem syropu kukurydzianego.

Dlatego zamiast sięgać po niezdrowe zabielacze, lepiej dodać do kawy odrobinę mleka lub śmietanki. Pozwoli to zachować jej walory smakowe i ograniczyć ryzyko cukrzycy.

Zabielacze zwiększają zły cholesterol

Szkodliwy dodatek do kawy - unikaj tego i zatkanie tętnic i szkoda jelit

Kolejnym szkodliwym skutkiem regularnego picia kawy z zabielaczami jest wzrost poziomu złego cholesterolu LDL, który prowadzi do miażdżycy i chorób serca. Jest to związane z obecnością w zabielaczach wspomnianych wcześniej tłuszczów trans.

Badania wykazały, że już 2-3 filiżanki kawy dziennie z dodatkiem zabielaczy może zwiększać stężenie cholesterolu LDL nawet o 15-20%. Dla porównania, picie czarnej kawy bez dodatków nie ma wpływu na poziom cholesterolu.

Dlatego zdecydowanie lepszą i zdrowszą opcją będzie wybór kawy bez mleka lub z niewielką ilością mleka 2% tłuszczu, które nie zaburza gospodarki lipidowej.

Zabielacze drażnią jelita

Ostatnim, ale równie niepokojącym skutkiem ubocznym spożywania zabielaczy jest ich szkodliwy wpływ na jelita. Zawierają one bowiem dodatkowo regulatory kwasowości, emulgatory i sole utrudniające trawienie.

Ich nadmiar w diecie może prowadzić do rozwoju zespołu jelita drażliwego objawiającego się bólami brzucha, wzdęciami czy nieregularnością wypróżnień. Ponadto, zabielacze zwiększają ryzyko nieżytów jelit oraz zakażeń pasożytniczych.

Naukowcy zalecają więc ograniczenie ilości produktów zawierających dodatki do żywności, w tym zabielaczy. Zamiast nich lepiej sięgnąć po zdrowsze zamienniki w postaci mleka lub śmietanki.

Mleko obniża zdrowotność kawy

Mleko dodane do kawy również może ograniczać jej zdrowotne właściwości związane z obecnością polifenoli. Są one silnymi przeciwutleniaczami, które zapobiegają miażdżycy, chorobom nowotworowym czy cukrzycy.

Niestety, białka zawarte w mleku wiążą polifenole, tworząc związki nieprzyswajalne przez organizm. Powoduje to znaczne obniżenie ich biodostępności, a tym samym ograniczenie korzystnego działania.

Dlatego najzdrowszą opcją będzie picie kawy bez mleka, co pozwoli w pełni wykorzystać jej właściwości prozdrowotne. Jednak dla osób, które nie wyobrażają sobie kawy bez mleka, zaleca się wybór mleka 2% tłuszczu w niewielkiej ilości.

Podsumowanie

Zabielacze do kawy to bardzo popularny dodatek, który jednak może mieć bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawarte w nich tłuszcze trans, syrop kukurydziany oraz regulatory kwasowości zwiększają ryzyko wielu chorób, między innymi chorób serca, cukrzycy czy problemów trawiennych.

Należy mieć świadomość, że regularne picie kawy z zabielaczami może prowadzić do postępującego zatykania tętnic, podwyższenia złego cholesterolu, rozwoju insulinooporności oraz drażnienia jelit. Są to bardzo poważne konsekwencje, których lepiej uniknąć.

Dlatego zamiast codziennie dodawać do kawy zabielacze, warto czasem zastąpić je zdrowszymi dodatkami w postaci mleka lub śmietanki. Choć i one w nadmiarze mogą ograniczać właściwości prozdrowotne kawy, to i tak są lepszym wyborem niż szkodliwe zabielacze.

Przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania, w tym zwracanie uwagi na to, czym zastępujemy mleko w kawie, ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Dlatego powinniśmy traktować ten temat bardzo poważnie.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Mieszko III Stary: Odkryj tajemnice i historia Wielkiego Księcia Polski
  2. Odkryj Stare Polskie Bajki Dobranocki z Dawnych Lat - Najlepsza Dobranocka Bajka
  3. Lampa naftowa Łukasiewicza - Pierwsza lampa naftowa i jej wynalazca
  4. 5 kroków do oczyszczenia jelit i wzmocnienia odporności i energii
  5. Idealne Ciasto na Boże Narodzenie: kluczowy składnik dla zdrowego serca
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Teresa Mazur
Teresa Mazur

Jako miłośniczka historii kobiet, przybliżam Ci sylwetki wybitnych postaci. Moje artykuły poświęcone są również religii i wojskowości. Odkryj ze mną fascynujący świat historii kobiet i ich wpływu na dzieje!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły